Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Transzformátor

Transzformátor - Bláthy Ottó Titusz, Déri Miksa, Zipernowsky Károly

 

A transzformátor egy villamos gép, nyugvó szerkezet, amely a váltakozóáramú villamos teljesítménynek feszültségét és áramerősségét alakítja át.

Elvi felépítése és működése:

Legegyszerűbb esetben két tekercs (primer és szekunder) helyezkedik el a közös, többnyire zárt vasmagon. Az ábrán + illetve - jelű polaritás egy meghatározott időpillanatban értendő! A primer tekercs huzaljában folyó áram a jobbkézszabállyal meghatározható irányú mágneses erővonalakat hoz létre, ezek a mágneses erővonalak a tekercs belsejében összegződve hozzák létre az ábrán jelölt mágneses fluxust. Mivel ez a mágneses fluxus pillanatról pillanatra változó, a szekunder tekercsben feszültséget indukál. Ha a szekunder kapcsok egy terheléssel zárt áramkört képeznek, a körben áram folyik. Működése során a transzformátor primer oldalán a váltakozó áram a nyitott vagy zárt vasmagban változtranszformator.pngó mágneses fluxust kelt, ami a szekunder áramkörben feszültséget indukál. A szekunder oldalra villamos terhelést kapcsolva megindul a szekunder áram, és ezzel valósul meg az energiaátvitel. A működés alapfeltétele a primer oldali váltakozóáramú táplálás, mivel csak a változó mágneses fluxus képes a szekunder oldalon feszültséget kelteni.

A működési alapelvekből adódik az is, hogy a két áramkörben a frekvencia azonos, míg a primer és szekunder oldali feszültségek aránya jó közelítéssel a megfelelő oldali tekercsek menetszámainak arányával egyezik meg. A transzformátorban állandósult állapotban az átmenő energia nem halmozódhat, tehát a bemenő és a továbbmenő teljesítmény különbsége a transzformátor veszteségeivel egyenlő. Mivel a transzformátorok jó hatásfokkal működnek, a két teljesítmény gyakorlatilag ugyanakkora. Ebből adódik, hogy a primer és szekunder oldali áramok aránya durva közelítéssel megegyezik a menetszámáttétel reciprokával.

A transzformátort leggyakrabban a nagy teljesítményű (erőátviteli) villamos hálózatokban használják a feszültségszint, és ezzel az áramszint megváltoztatására. Ennek jelentősége abban áll, hogy azonos teljesítményt magasabb feszültségű átviteléhez kisebb áramra van szükség, így az átviteli hálózat ohmos veszteségei, valamint a vezetékek keresztmetszetei jelentősen csökkenthetők, és így lehetővé válik a villamos energia nagy távolságokra történő gazdaságos továbbítása.

 

blathy-otto.jpgBláthy Ottó Titusz (Tata, 1860. augusztus 11.Budapest, 1939. szeptember 26.), gépészmérnök, feltaláló, a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

 

 

 

 

 

deri-miksa.jpg

 

Déri Miksa (Bács, 1854. október 24.Merano, Olaszország, 1938. március 3.) mérnök, feltaláló, erőmű építő.

 

 

 

Zipernowkaroly-zipernowsky.jpgsky Károly (Bécs, 1853. április 4.Budapest, 1942. november 29.) magyar mérnök, a transzformátor egyik feltalálója, a váltakozó áramapostola.